Mistä Maeseman tarina alkoi?

Maeseman vanerista valmistetut tilanjakajat ja verhot - mistä kaikki oikein alkoi? Tässä ensimmäisessä blogipostauksessa haluan avata sitä, mistä yritykseni tarina lähti liikkeelle. 

Niin kuin monet äidit tietävät, äitiyslomalla on hyvää aikaa miettiä ja unelmoida, mitä sitä oikeasti haluaisi elämässään tehdä. Olin haaveillut yrittäjyydestä jo kauan, mutta yritysidea oli edelleen hakusessa. Olen intohimoinen sisustaja ja halusin yritysideani liittyvän sisustukseen. Kaikkea tuntui kuitenkin jo olevan tarjolla ja uudenlaisten tuotteiden keksiminen oli haastavaa. Sitten sattumalta eräänä vuoden 2020 kesäisenä iltapäivänä ystäväni kanssa kahvitellessa hän tokaisi, että miksi ihmeessä mistään ei löydy puisia oviverhoja. Hän olisi heti kiinnostunut hankkimaan sellaisen, jos jostain vain löytyisi. Heureka! Idealamppu oli syttynyt! 

Vauvan hoidon ohessa aloin selvitellä asioita tarkemmin ja pian jo olikin selvää, mitä halusin: kotimaisesta puusta lasermenetelmällä työstettyjä tuotteita, jotka olisi näppärä koota ja jotka muuntuisivat tilan tarpeen mukaan. Esimerkiksi rimaseiniä on paljon tilanjakajina, mutta ne toimivat kiinteinä elementteinä. Halusin tuotteen, joka olisi helposti siirrettävissä ja jota voisi laajentaa halutessaan. Itse olen koulutukseltani metsänhoitaja, joten tuotteiden muotoilun päätin suosiolla jättää ammattilaisille. Maeseman tuotteet on suunnitellut muotoilija Jonna Närhi sekä Young Finnish Designers-verkoston designer-arkkitehti Zsuzsanna Horvath.

Maeseman nimi ei napsahtanutkaan ajatuksiin aivan yhtä lailla kuin tuoteidea. Meni varmaan puoli vuotta, kun pyörittelin milloin mitäkin nimeä mielessäni. Idea oli selvä: haluan tuoda sisustukseen palan luontoa ja luonnon ihmisten koteihin ja muihin tiloihin. Eli halusin tuoda luonnon maiseman osaksi "kotimaisemaa". Ja koska Kainuussa asun, niin mikä sen luonnollisempaa kuin puhua Maesemasta. Tuotteiden suunnittelussa luonto on vahvasti läsnä. 

Oman laserkoneen hankinta tuli ajankohtaiseksi vuoden 2021 syksyllä, koska halusin pitää hankintaketjun mahdollisimman lyhyenä ja pystyä vastaamaan asiakaskohtaisiin toiveisiin esimerkiksi luomalla asiakkaalle räätälöidyn tuotteen. Myös tuotekehitys oli selvästi helpompi toteuttaa, kun pystyin itse heti kokeilemaan, mikä toimii ja mikä ei.  

Alkuinnostukseni ei ole missään vaiheessa laantunut, vaan olen koko ajan enemmän ja enemmän innoissani tuotteistani ja siitä, miten ne pystyvät elävöittämään ja monipuolistamaan erilaisia tiloja. Maeseman arvomaailma on vahvasti suomalainen - kotimainen työ, materiaali ja suunnittelu ovat keskeisessä asemassa.